Különleges csapatnevek

south-park-s11e05c03-bunny-chase-16x9.jpg

A két legrégebbi szenvedély az életemben a futball és a történelem. A kettő nyilvánvalóan számos aspektusban összekapcsolható, azonban ez a cikk egy az átlagosnál speciálisabb szempontból hivatott megvizsgálni a témát, ami nem más, mint klubok neveinek etimológiája. Természetesen nem az olyan könnyen magyarázható nevekre kell itt gondolni, melyek városok, városrészek, esetleg régiók neveit viselik, ennél sokkal különlegesebb a történet. A következőkben olyan klubneveknek járok utána, melyek valamilyen történelmi esemény, személy vagy mitológiai alak nevét viselik. A sorrend természetesen szubjektív, csakis a szerző preferenciáját tükrözi

5. Zawisza Bydgoszcz (Lengyelország)

ojk37ql1_400x400.jpg

Lengyelországban hagyományosan a legtöbb csapat a városnév mellett valami egyedi jelzővel, névvel azonosítja magát. Ezek sokfélék lehetnek: találhatunk latinos történelmi elnevezéseket (Polonia Warszawa, Cracovia Kraków), folyóneveket (Wisła Kraków, Warta Poznań, Odra Wodzisław), esetleg nagy királyi családok neveit (Piast Gliwice, Jagiellonia Białystok). A listát persze még lehetne folytatni.

Listámon az ötödik helyet elfoglaló versenyző azonban a lengyel történelem egy konkrét alakjának a nevét viseli. Zawisza Czarny, vagy magyarosan Cserni (Fekete) Száva a leghíresebb lengyel lovag volt, aki a XIV. és a XV. század fordulóján élt. A Sandomierzhez közeli Stary Garbów városában született nemesi családban. II. Ulászló lengyel és Luxemburgi Zsigmond magyar király szolgálatában is állt, küldöttként és katonaként egyaránt. Részt vett a lengyelek számára sorsfordító grünwaldi csatában 1410-ben, majd négy évvel később a konstanzi zsinaton is jelen volt. Zsigmond oldalán harcolt a huszita háborúban, ahol Kutná Horában cseh fogságba esett, azonban magas váltságdíjért cserébe elengedték. 1428-ban a magyar csapatokkal együtt ostrom alá vette Galambóc várát, azonban II. Murád szultán sikeresen mentette fel az erődöt, és vette üldözőbe az ostromlókat. Zawisza visszavonulás közben vesztette életét, miközben a Dunán való átkelést igyekezett biztosítani a sereg számára.

Halála után lengyel nemzeti hős lett, Galambóc váránál szobrot állítottak neki, fekete páncélja, amelyről a nevét kapta, a jasna góra-i kolostorban őrzik napjainkig.

4. UC Sampdoria (Olaszország)

sampdoria-logo-vector.png

A genovai székhelyű Sampdoria csapatának neve -bár első ránézésre nem mondanánk meg róla- szintén történelmi távlatokba nyúlik vissza. A klub két helyi futballcsapat fúziójából jött létre. A házasodó felek a következők voltak: Genova egyik legnépesebb kerületének, Sampierdarenanak az 1891-ben alapított csapata, az SSC Sampierdarenese, és az 1895-ös születésű SG Andrea Doria mondták ki a boldogító igent 1946-ban. Utóbbi klubbal kapcsolatban további történelmi vonatkozású érdekesség, hogy az 1864-ben alapított SGL Cristoforo Colombo (tehát Kolumbusz Kristófról elnevezett) sportklubtól eltanácsolt atléták alapították.

Minden bizonnyal a névválasztás is ehhez igazodott, hajóskapitányra hajóskapitány lett a válasz. Andrea Doria ugyanis Kolumbusz kortársa volt, mindketten a Genovai Köztársaság szülöttei voltak, és persze, ahogy az a korban Genovában szokás volt, hajósok is. Doria emellett condottiero is volt, vagyis olyan hadvezér, aki a XV. században Itália szerte kedvelt harci egységek, a zsoldoscsapatok élén állt. Admirálisként főként a Földközi-tengeren harcolt a törökök és a kalózok ellen, míg a csatatéren állt francia és német alkalmazásban is. A korban szokatlanul hosszú ideig, 93 évig élt, utolsó éveit genovai birtokára visszavonulva töltötte, átadva a flotta fölötti irányítást unokaöccsének. Nevét az olasz flottában a mai napig több különböző osztályú hajó viselte, illetve viseli, a legutóbbit 2007-ben bocsátották vízre.

3. Hertha BSC (Németország)

340.png

Dárdai Pál volt csapatának neve két szempontból is érdekes. Egyrészt visszanyúlik az ősi germán mitológia világába, és ami még érdekesebbé teszi, hogy mindezt egy XIX. század végén épült német gőzhajó közvetítésével teszi.

Ki is volt tulajdonképpen Hertha? A kérdés megválaszolásához több, mint másfél évezredet kell visszautazni az időben, mikor a mai Németország területén még istenek egész serege tevékenykedett, nyakalta a mézsört, és terelgette az őket imádó germánok mindennapjait. Ebben a korban Nerthus volt a germánok termékenység istennője, akinek nevét Tacitus I. században íródott Germania című művéből ismerjük, és akinek a nevét minden bizonnyal a skandináv Njörðr isten nevéből latinosította a szerző. A Nerthus egyik tovább alakult változata a Hertha név.

És hogy hogy kerül a képbe a gőzös? A német császári flotta (Kaiserliche Marine) egyik hajója, melyet 1895-ben bocsátottak vízre, éppen a Hertha nevet viselte. A hajó békeidőben utasszállításra is alkalmas volt, azonban az első világháborúban az V. felderítőhadosztályban vett részt. Két darab 21 centiméteres és nyolc darab 15 centiméteres lövegje volt. Ez önmagában azonban nyilvánvalóan nem lenne elegendő ok arra, hogy elnevezzenek róla egy futballcsapatot, de akkor mégis, miért történt?

A Hertha BSC-t 1892-ben alapította négy fiatalember. Közülük az egyik éppen ezen a hajón töltött el egy napot édesapjával, ami valószínűleg nagy hatást gyakorolt rá, mivel ez után az élmény után a hajóról nevezték el csapatukat, melynek színeit a hajó két kéményének csíkozása után a kék-fehérben határozták meg, és úgy is maradt mind a mai napig.

2. Žalgiris Vilnius (Litvánia)

41qvot3-qrl.jpg

A vilniusi székhelyű csapat neve a már említett 1410-es grünwaldi (litvánul: Žalgirio mūšis) csatának állít emléket. Ez a csata a lengyelek és a litvánok számára is az egyik legfontosabb történelmi esemény, melyben a két nemzet egymás oldalán harcolt moldvai, magyar, krími tatár és cseh segédcsapatokkal megtámogatva a Teuton Lovagrend ellen. A történet érdekessége, hogy a szentföldről hazatérő lovagokat Mazóviai Konrád lengyel tartományúr éppen a litvánok ellen hívta be országába, hogy keresztény hitre térítsék a pogány baltiakat. A lovagok miután feladatukat ötven éven át tűzzel-vassal végezték, annyira megvetették a lábukat, hogy saját országot alapítottak, amely kétszáz évre meghatározta a lengyel politika irányvonalát. A litvánok bár felvették a kereszténységet, országuk jelentős része a lovagrend martaléka lett, amely nem állt meg a terjeszkedésben, és 1308-ban bevette Gdańsk várát, amellyel immár nyíltan szembekerült a Piastok Lengyelországával.

Egy évszázaddal később már a litván származású II. Jagelló Ulászló ült a lengyel trónon. Ő volt a Jagelló-ház alapítója, megkeresztelkedése előtt litván fejedelemként a Jogalia nevet viselte, Anjou Lajos lányával, Hedviggel (Jadwiga, az egyetlen nő, aki a lengyel királyi címet viselte) kötött házassága révén került a lengyel trónra, amely a két ország első perszonálunióját eredményezte. Litvánia kormányzását unokatestvérére Vytautasra bízta. A lovagokkal a helyzet folyamatosan eszkalálódott, és 1410-ben csúcsosodott ki Grünwaldnál, ahol az egyesült lengyel-litván hadak (Ulászló és Vytautas vezetésével) végzetes vereséget mértek a lovagrendre, annak teljes felvonult seregét megsemmisítve, beleértve a teljes vezérkart is. Ettől kezdve a lengyel-litván állam pályája felívelt, Európa egyik legerősebb állama jött létre, mely a következő száz évben először vazallusi státusba kényszerítette, majd teljesen bekebelezte a lovagok országát.

1. Deportivo Mictlán (Guatemala)

d815b147f90f9fdfb6440f02ae8db389.png

Alighanem az egyik legfurcsább klubnév amely előfordult a futballtörténelemben a jutiapa-i székhelyű guatemalaiaké, akiknél minden vendégcsapat szó szerint a pokolban érezheti magát. Guatemala -és Közép-Amerika jelentős része- hosszú ideig a különböző nahuatl és maja népek uralma alatt állt. A város neve is a nahuatl nyelvből származik, Jutiapa jelentése Virágok folyója. A helyi futballcsapat neve azonban a legtávolabbról sem ilyen költői, nemes egyszerűséggel annyit jelent: pokol.

Mictlán ugyanis az azték mitológiában az alvilág volt, mely kilenc szinttel rendelkezett, és amelynek trónján, Hádész nagyon távoli azték unokatestvére, Mictlántecuhtli és felesége Mictecacihuatl ültek. Ide került majdnem minden elhunyt, akikre hosszú és rögös út várt mire eljuthatott a végső nyugalom szintjére: négy évig kellett vándorolniuk keresztül az alvilágon Xolotl segítségével, akinek a feladata a túlvilágra frissen megérkezett lelkek terelgetése volt.

Mictlán az azték teremtésmítoszban is fontos szerepet játszik, Mictlántecuhtli itt állított csapdát Quetzalcoatlnak, a tollaskígyó istennek, aki belesétálva a verembe összetörte csontjait, az aztékok hite szerint ezért különböző magasságúak az emberek.

Azonban nem mindenkinek kellett szükségszerűen a pokolba kerülnie. A katonák, akik csatában vesztették életüket, keletnek mentek, és ott csatlakoztak a Naphoz, míg a szülés közben elhunyt anyák keleten tették ugyanezt. Azok az emberek, akik fulladás által távoztak az élők sorából, vagy bármilyen vízhez köthető módon, amely összekapcsolható Tlaloc esőistennel, az azték mennyországba, Tlalocanba kerültek.

Azt, hogy vajon mi volt a motiváció a csapat nevének kiválasztásakor -miért nem volt szimpatikusabb a Deportivo Tlalocan?- nehéz elképzelni. Ennél már csak azt lesz nehezebb kideríteni, hogy miként kapcsolták össze a poklot a klub kabalaállatával, a nyúllal, bár utóbbi kérdésre talán csak a (vér)nyúlon túl kaphatunk választ…