Levéltári dokumentumok átirata

dsc_7390.jpg

 

TANÚSÁGTÉTELEK

ELSŐ

# Péter, István

## Miskolc

dátum: 1728. április 22., 1731. április 19.

  1. Tudgyae bizonyossan a Tanú, hogy mostan Miskólcz városában lakó Sütő Péternek az édes attya Nemes Borsod Vármegyétűl kiadatott testimonialis specificalt Sütő István vólt, és mindenkora igaz nemes emberekként tartottanak?

Primus Testis.

Bizonyossan tudja ezen fatens, hogy amott Miskólcz városában lakó Sütő Péter néhai Sütő Istvánnak természet szerint való édes fia vólt, de minthogy a fátens Armalissat nem látta, nemessége felől semmit sem tud.

Secundus Testis.

Vallya hite után a tanú azt, hogy ezen Fatensnek házában három vagy négy esztendeig lakott néhai Sütő István Uram. Mondgja bizonyossan azt is, hogy a már megnevezett Sütő Péter természet szerint való édes fia vólt néhai Sütő Istvánnak. Tudgya azt is, hogy mindenkor igaz nemessi szabadsággal élt, és mindenekelőtt igaz nemes embernek tartatott. Armalissát ugyan a Fatens, vagy armalista iránt való Testimonialissát nem látta.

 

MÁSODIK

# István, Péter, György, Péter, János, János, Panna

## Miskolc

dátum: 1741. december 20., Miskolc

  1. Tudjaé az Tanú bizonyosan, hogy Miskóltz Várossában lakó ’s mostan élő Süttő Istvánnak, Péternek és Györgynek édes Attyok vólt Néhay Süttő Péter?
  2. Emlékeziké arra á Tanú vóltaképpen, hogy ezen Süttő Péternek egy Testvér Attyafija vólt Néhay Süttő János, ’s ezen Süttő Jánosnak pediglen fia ugyan mostan élő Süttő János?
  3. Tudjaé hogy mind ezek eleitől fogva igaz nemessy progativával éltenek és minden emberektűl igaz nemesseknek tartattanak?

Primus Testis Nobilitas Ioanni Sütő. Elizabetha Főldy.

Az Armálist látta ugyan a Fatens, de előtte nem olvasták, hanem egyszer kiterítvén az asztalra, akkor magok mondották, hogy Sütő István légyen belé írva. Catena Confirmat.

  1. Tudja a Fatens bizonyosan, hogy Miskólcz várossában lakó, és mostanában élő Süttő Istvánnak, Péternek és Györgynek édes Attyok vólt Néhay Süttő Péter, jól ismervén eőttet.
  2. Tudja aztis, hogy azon Süttő Péternek egy testvér attyafia vólt, Néhay Süttő János, ’s azon Süttő Jánosnak pediglen fia ugyan mostan élő Süttő János vólt, jól emlékezik.
  3. Onnan tudja az Fatens, hogy mind Süttő Péternek, úgy első Süttő Jánosnak az édes attyok néhay Süttő István vólt, hogy ezen utolsó Süttő Istvánnak a feleségével ezen Fatens 15 esztendeig lakván egy házban.
  4. Vallya az fatens, hogy mindétig nemes embereknek tartattanak, ’s nemessy progativával éltek, sőtt az nemes levelek is elégszer vólt az Fatens kezében.

Secundus Testis Nobilis, Joannes Lakatos, in Oppido Miskóltz.

  1. A Fatens az deutralis Süttőéket, az édes Attyokat jól ismervén, de a nevérül már valóságosan nem emlékezik.
  2. A Fatens deutralis Süttő Péter édes Anyjával egy házban lakván sokszor említett Süttő Péter édesannyátul hallotta, hogy deutralis Süttő János Süttő Péterrel testvér attyafiák lettenek vólna.
  3. A Fatens a nemessége iránt nem tud semmit.

Tertius Testis Nobilis, Caspar Szabó in oddidio Miskóltz.

  1. A fatens ez mostan élő Süttő Istvánt és Pétert jól isméri, de Györgyre, mint mostanában kis gyermek lévén, nem emlékszik, és hogy deutralis Süttőéknek, néhay Süttő Péter édes attyok lett vólna, azt a Fatens nem ismerte.
  2. A Fatens jól ismerven Süttő Jánost, és hogy azon Süttő Jánosnak ez mostan élő Süttő János Fia lett légyen, azt jól tudja.
  3. Az Fatens mindétig a maga édes Attyátúl hallotta, hogy Nemesek vólnának, mivel említett Fatensnek az édes Annya nemes személly Süttő Panna lévén, és azon deutralis Süttőék nemzettségébül condefundalván, és hogy régtűl fogvást a Taxatis Nemesség között fizettenek, a Fatens azt jól tudja.

OLDALT: Süttő Istvánt és Jánost jól isméri, de a többi kisebb idejű attya fiait nem tudja, hogy pediglen Istvánnak Péter, Jánosnak pedig ugyan János vólt az attyok és ezek egj testvér atya fiak vóltak, azt is jól tudja, de ezeknek ki lett légyen attyok, arra nem emlékszik.

 

HARMADIK

# János, István, Mihály, János, István

## Papi, Nemesbikk, Szederkény, Vadna, Sisári Puszta

dátum: 1752. január 16.

  1. Tugyaé a Tanú, hogy Papiban lakó Sütő János, Nemesbikken lakó Sütő István, és Szederkényen lakozó Sütő Mihályt egytestvérek légyenek, és mind hárman Szederkényen lakozó Néhai Sütő János fiai?
  2. Ezen Sütő János Uramat, hogy Vadnárúl fakatt-e tugyjae a Fatens?
  3. Ismerie a Tanú vadnai […]Sütő János Úr országos attyafiait, kikkel is örökös jószágot bírt?
  4. Ezen öregebb Sütő János Úr édes attyát, Sütő Istvánt esmérte-é?
  5. Latta-é nemes leveleket, olvastaé vagy olvasni hallotta é, hogy azon armalison Sütő István neve benne vólt?
  6. Vallya meg azt is, hogy már nevezett Sütő Família valamint most nemesi szabadságot él, úgy elei is nemesi szabadsággal éltek; Vadnán, Sisári Pusztán, és másutt is örökös jószágokat birtak; fejektűl nem fizettek, és mikor más nemes emberek felűltek, ők is országok és Királyok mellett hiven vitézkedtek?

Primus Testis.

  1. […] ezeket a Fatens, hogj néhai Sütő János, mostan inquiráltatók édes apja Vadnáról szakadott le, és egj [hónapot] Ónodban is lakott akkor, amidőn a Fatens is ottan lakott.
  2. Néhai Sütő János Uramat, Vadnán lakó három atyafiait [is] jól ösméeri ugjan, kiknek házánál Bánfalvára jártában volt is a Fatens, s tudgja, hogy néhai Sütő János azokkal Vadnán jószágot bírt. De [azt, hogy] nevezet szerint kinek híják őköt, nem tudgja.
  3. Néhai Sütő János édes attyát is, akit Bikken temettek el, Sütő Istánt, jól ösmérte.
  4. Az nevezett Sütőköt tudgja, hogj mindenkor nemessi szabadsággal éltek, s fejekrűl nem fizetvén, amidőn a több nemessét felült, eök is felültek, de [hogy] bírtake valahol örökös jószágot, vagy sem, azt a Fatens nem tudja.

Secundus Testis.

  1. directé
  2. directé
  3. Tudgja a Fatens, hogy a vadnaj Sütők néhai Sütő János uramat atyafiuknak tartották, s jártak is le hozzá Szederkényre, kik közül jól emlékezik egy sárga […] szakállű emberre, de [hogy] azokkal egj jószágot bírte Vadnán néhai Sütő János, azt a Fatens nem tudgja.
  4. nihil
  5. Nemes leveleket is látta a Fatens néhai Sütő János uramnál, s amint említi Második Ferdinandus adománya, melyben Sütő Bálint, István, és többek is vannak felvéve.
  6. Néhai Sütő János úr – a Fatens úgy tudgja – mindenkor nemesi szabadsággal élt, fejétűl portiot nem fizetvén, s’ amidőn a tatár kicsapott, parancsolattya lévén, a nemesseknek felülésre, eő is maga helyett szolgát küldeött. Hogy valahol bírte örökös jószágot, [azt] a Fatens nem tudgja.

Tertius Testis.

  1. directé
  2. nihil
  3. [Azt], hogj az vadnai Sütők néhai Sütő János Uramnak attyafiai voltak, onnan tudgja a Fatens, mivel egjmáshoz – [mikor] az Fatens akkor Sütő János Uramnál szolgálván [hallotta] – ígj szóllottak: eöcsém és báttyám. Küldtenek ugyan Fatenstól Vadnára, Bikkre is küldött, de [hogy] Vadnán egj jószágot bírte velük, azt a Fatens nem tudgja.
  4. nihil
  5. Néhai Sütő János Urt szolgálván látta nemes levelét is a Fatens, mellyett előtte olvasván. Hogj Sütő Bálint , István [és] többek is benne voltak, úgy jut eszébe a Fatensnek.

Quartus Testis.

  1. directé
  2. nihil
  3. A Fatensnek néhai Sütő János Uramnál suhancz korában szolgálván jól jut eszébe, hogj azok ide hozzá lejőttek, a Fatenst is felküldötte hozzájok Vadnára, kik is egymást atyafiakként tartották, de [azt, hogy] osztályossak vóltake, és Vadnán egj jószágot bírtake, azt a Fatens nem tudgja.
  4. nihil
  5. nihil
  6. Mindenkor mindenektűl igaz nemes emberekként élt, kinek a fiai mostis nemesi szabadsággal élnek. Fatens [úgy] hallotta, hogj midőn a tatár kicsapott, maga helyében zsoldost küldött.

 

NEGYEDIK

# János, István, Mihály, János

## Papi, Nemesbikk, Szederkény, Vadna, Sisári Puszta

dátum: 1752. február 7.

  1. Tudgyae a Tanu, hogj Papiban lakó Sütő János, Nemes Bikken lakó Sütő István, és Szederkényen lakozó Sütő Mihály, egj Testvérek legjenek, és mind hárman Szederkényben lakozó néhai Sütő János fiai legjenek?
  2. Ezen Sütő János Uramat, hogj Vadnárúl szakadott le tudgya-e?
  3. Ösmerie a Tanu azon Vadnai meghólt Sütő Janos Úr osztályos Atyafiait, kikkel örökös jószágot is bírt?
  4. Ezen Öregebb Sütő János Úr édesatyát, Sütő Istvánt ösmérie?
  5. Láttae nemes leveleket, olvastae, vagj olvasni hallottae, hogj azon Armalisban Sütő István neve benne vólt?
  6. Vallya megh azt is, hogj már nevezett Sütő familia, valamint most nemessi szabadságban él, úgj eddig is nemessi szabadsággal éltek; Vadnán, Sisári Pusztában, és másutt is örökös jószágot birnak, fejekrűl nem fizettek, és mikor más nemes emberek felülnek, eök is országok ’s Királyok mellette hiven vitézkednek?

Primus Testis

  1. Papiban lakó Sütő János, Nemesbikken [lakó] Sütő István, és Szederkényben lakozó Sütő Mihály három testvérek, [és] néhai Szederkényen lakos Sütő János Úr fiai legjenek, [azt] bizonyosan tudgya a Fatens.
  2. Eszében a Fatensnek, hogj Nehai Sütő Janos mostan inquiráltatólnak édes atyja Vadnárúl szakadva le és egj kevésé Onodban is lakot, akkor a midőn a Fatens is ottan lakott.
  3. Nehai Sütő Janos Uramat, Vadnán lakó három atyafiait jól ösmeri ugjan, kiknek házoknál Banfalvára jártában volt is a Fatens, de nevezett szerint kinek hiják őköt, s [hogy] egj joszágot bírt-e velek néhai Sütő Janos, [azt] nem tudgya.
  4. Néhai Sütő János Uramnak édes Atyát, akit Bikken temettek el, Sütő Istvánt jól ösmérte.
  5. Az nevezett Sütőköt tudgya, hogj mindenkor nemessi szabadságal éltek, s fejektül nem fizettek, és a midőn a többi nemesség felült, eök is felülék, de [hogy] birtak-e valahol örökös jószággal, vagy sem, azt a Fatens nem tudgya.

Secundus Testis.

  1. A Deuralis három fivér Atyafiakat jól ösmérvén a Fatens tudja, hogj néhai Szederkényen lakos Sütő János Uramnak, akit azonképen jól ösmeri a Fatens, fiai legjenek.
  2. Tudgja a Fatens, hogj a vadnai Sütők, néhai Sütő János Uramat atyafiának tartották, jártak is le hozzá Szeredkényre. Ezek közül jól emlékezik egj sárga, keskeny alakú emberre, de azokkal egj jószágot bírte Vadnán néhai Sütő Janos, azt a Fatens nem tudgya.
  3. Nemes levelöket is látta a Fatens néhai Sütő Janos Uramnál, amint emliti. Második Ferdinandus adománya, melyben Sütő Bálint, István, és többek is vannak megnevezve.
  4. Néhai Sütő János Uramot a Fatens ösmérte, tudgja [hogy] mindenkor nemesi szabadsággal élt, fejérül portiot nem fizetvén, sőt amidőn a tatár kicsapott, parancsolatya lévén a nemeseknek a felülésre, eö is maga helyet zsoldost küldöt, de [azt, hogy] valahol birte örökös jószágot, [azt] a Fatens nem tudgja.

Tertius Testis.

  1. A Deutrumban specificált harom testvér atyafiakat jól ösmervén a Fatens tudgja, hogj néhai Sütő Janos Úr fiai legjenek.
  2. Hogj a vadnai Sütők néhai Sütő János Uramnak atyafiai voltak, [azt] onnan tudgja a Fatens, mivel egj máshoz – a Fatens mikor Sütő János Uramnál szolgálván hallotta – igj szollottak: Eöcsem Úr, Bátyám Úr. Kiknek ugjan fátenssal Vadnára csikót küldött, de [hogy] Vadnán egj jószágot birte velek, azt a Fatens nem tudgja.
  3. Néhai Sütő János Uramnál szolgálván a Fatens látta nemes leveleket is, mellyet előtte olvasván, hogj Sütő Bálint, István és többek is benne voltak, úgj jut eszébe a Fatensnek.
  4. Néhai Sütő János Uramat a Fatens ösmerte, tudgja, hogj mindenkor nemessi szabadsággal élt, fejétűl portiot nem fizetvén, sőt a midőn a tatár kicsapott, parancsolattya lévén a nemesseknek a felülésre, eö is maga szolgazsoldost küldött, de [azt, hogy] valahol bírte örökös jószágot, [azt] nem tudgja.

Quartus Testis.

  1. Sütő János, István és Mihály három testvér atyafiakat jól ösmérvén, a Fatens tudgja, hogj néhai Szederkenyen lakos Sütő János Úr fiai legjenek.
  2. A Fatens néhai Sütő János Uramnál szolgálván suhancz korában, a Fatens[nak] jól jár eszében, hogj azok ide Szederkényre hozzája lejöttek, a Fatenst is fel küldötte hozzájok Vadnára, kik is egjmást Atyafiakként tartották, de [hogy] osztályosok voltake, és Vadnán egj jószagot birtake, azt a Fatens nem tudgja.
  3. Mindenkor mindenektül igaz nemes embernek lenni, kinek a fiai most is nemessi szabadsággal élnek tudgja. Fatens úgj hallotta, hogj amidőn a tatár kicsapott, maga helyében zsoldost küldött.

 

ÖTÖDIK

# János, István

## Vadna, Papi, Nemesbikk, Szederkény

Dátum: 1752. április 25.

  1. directé
  2. Mely Sütő Jánost jól említi a Fatens, hogj múlt Kurucz világban lakozott legelőször Ónodban.
  3. A vadnai Sütőknek az házánál is volt a Fatens, kikkel néha Sütő János úr ugjan Vadnán jószágot is edgjütt bírt, de őköt személlyek szerint kinek hítták, a Fatens nem emlékezik.
  4. Néhai Sütő János Uramnak édes apját is, néhai Sütő Istvántnál Vadnán, Putnokra jártában egjnehány ízben meghszállván nála Fatens jól ösmerte.
  5. Mégh néhai Sütő István, mostani inquiráltatól nagj apjának éltében is látta Vadnán nemes levelüket, melyet előtte olvasbán is bizonyossan emlékezik reá, hogj az többek közt Sütő Istvánnak neve is benne vólt.
  6. Vallya a Fatens, hogy valamint a mostan inquiráltató papi, nemesbükki és szederkényi Sütők, úgh azelőttek édes atttyok, [és] nevezett nagj apjok is Fatens emlékezete szerint mindenkor igaz nemes emberekként tartattak, s-Vadnán, és másutt is – amint hallotta – örökös jószágot bírtak.

 

HATODIK

# István, János, Mihály, János, István

## Papi, Nemesbikk, Szederkény, Vadna, Sisári Puszta

dátum: 1752. július 2.

  1. Tudgyae a Tanú, hogj Papiban lakó Sütő János, Nemesbikken lakó Sütő István, és Szederkényen lakó Sütő Mihály, egj Testvérek legjenek, és mind hárman Szederkényen lakozó Néhai Sütő János fiai legjenek?
  2. Ezen Sütő Janos Uramot, hogj Vadnárúl szakadott le, tudjae a Fatens?
  3. Ismerie a Tanú azon vadnai meghólt Sütő János Úr osztályos atyafiait, kikkel örökös jószágot is bírt?
  4. Ezen Öreg Sütő Janos Úr édes Atyát, Sütő Istvánt ösmerie?
  5. Láttae nemes leveleket, olvastae, vagj olvasni hallottae, hogj azon armalisban Sütő István neve benne vólt?
  6. Vallya meg azt is, hogj már nevezett Sütő familia, valamint most nemessi szabadságban él, úgj eddig is nemessi szabadsággal éltek; Vadnán, Sisári Pusztában, és másutt is örökös jószágot bírnak, fejekrűl nem fizettek, és mikor más nemes emberek felülnek, ők is országok s-Királyok mellett híven vitézkednek?

 

  1. Papiban lakozó Sütő János, Nemesbikken [lakó] Sütő István, és Szederkényen [lakozó] Sütő Mihály Uraimekat, mindharmakat egj Testvér Atyafiakat jól ösmeri, és tudja, hogj néhai Szederkényen lakos Sütő Janos Uram fiai legjenek.
  2. Mely Sütő Janost jól esmeri a Fatens, hogj múlt Kurucz világban szakadott legelőször Ónodban.
  3. A vadnai Sütőknek az házánál is vólt a Fatens, kikkel néhai Sütő Janos Úr ugjan Vadnán joszágot is bírt, de hogy ezeket személlyek szerint kiknek hítták, a Fatens róla nem emlékezik.
  4. Néhai Sütő János Uramék édes atyját, és néhai Sütő Istvánt mégh a Kurucz világ előtt Putnokra jártában egj nehány ízben meglát[ogat]ván nála Vadnán, jól ösmerte.
  5. Mégh néhai Sütő István[nak], mostan inquiraltatók nagj Apjának éltében is látta Vadnán nemes leveleket, mellyet előtte olvasván is bizonyossan emlékezik reá, hogj a többek közt Sütő Istvánnak neve is benne vólt.
  6. Vallya a Fatens, hogj valamint a mostan inquiráltató Papi, Nemesbikki, és Szederkényi Sütők, úgj azoknak édesatyok, nevezett nagjapjok is, Fatens emlékezetire mindenektül mindenkor igaz nemes emberekként tartattak; Vadnán, és másutt is – amint hallotta – örökös jószágot birtak.

 

HETEDIK

# Bálint, Miklós, János, Mátyás, Ferenc, Márton, Albert, István, János, Bálint, András

## Vadna, Kaza

dátum: 1756. április 1.

I.

  1. Esmérte-e a Tanú néhai Vadnán lakott Sütő Bálint, és Miklós, és János testvér atyafiakat?
  2. Tudgya-e, hogy ezen Bálintnak fiai vóltak Mátyás, Ferencz, Márton, és Albert?
  3. Mátyásnak maradt-e maradéka, úgy Mártonnak, Ferencznek, és Albertnek, és azokat számlállya elő hol laknak, és miként hivják.

II.

  1. Esmérte-e á Tanú néhai Vadnán lakott Sütő Bálint, Miklós, és János testvér atyafiakat?
  2. Tudgya-e hogy Miklósnak fia vólt Mihály, Mihálynak pedig mostan élő fiai ugyan Vadnán lakó Miklós és Mihály?

Primus Testis Nobilis, Stephanus Marton in Vadna.

  1. Néhai Vadnán lakott Sütő Bálint, Miklós és János urajmékat régi idő lévén nem össmérte, hanem csak hallotta, hogy voltak és Vadnán laktak.
  2. Bálintnak fiát, Mátyást ugyan a fátens – mivel ez elhólt – nem össmérte, hanem az feleségét össmérte. Ferenczet és Mártont sem össmérte, hanem Albertott, akivel együtt szántott és élt, jól össmérte.
  3. Mátyásnak vólt ugyan fia is, de azt a Kurucz háborúban egy felyér nadrágért ölték meg az vadnaj mezőn. Mivel Mártont és édesfiát magát sem össmerté, azért fiájról sem emlékszik. Albertnek pedig három fiait, Andrást és Jánost kik mostannék is […] vóltattnak, jól össméri. István pedig ezélött három esztendővel holt meg.

Secundus Testis, Stephanus Filep in Vadna.

  1. Régi idő lévén az deutralis Sütőköt nem össmérté.
  2. Egyedül Albértott össmerté, hallotta, hogy a fén emlitett Bálint fia létt volna.
  3. Sem Mátyást, se Ferencznek maradékit nem tudgya, haném Albértott tudgya, hogy vadnak két fiai, János és András, kikkel a Tanú egy faluban lakik.

Tertius Testis, Stephanus Sáros in Vadna.

  1. Sütő Albértott Kazán laktók össmérte, de ez kinek a fia lett légyen nem tudgya. Hanem tudgya, hogy ennek az Albértnak marattanak négy fiai, úgy mint István, János, Bálint és András, a három mostis Vadnán lakik, Sütő Bálint pedig méghalt.

Quartus Testis, Michael Sáros in Vadna.

  1. Régi idő lévén nem össmérté az deutralis […] lévőköt, hanem hallotta hogy voltak Sütők azon neveken.
  2. Egy Sütő Albert nemesi szabadsággal élött Vadnán lakattott, a Tanú jól össmérté és,
  3. A fiajt is ezen Albértnek ismérté a Tanú, úgy mint Jánost, Istvánt és Andrást, több fiait pedig ném össmérte.

 

NYOLCADIK

# Miklós, Mihály, Márton, Miklós, István, János, András, Gergely, János, András, Albert, Péter, György

## Vadna, Kaza, Visnyó

dátum: 1758. július 20.

  1. Ösmeré a Tanú mostan inquiráltató, Vadnán lakos Nemes Sütthő Miklóst, ennek testvér öcsét Sütthő Mihályt, úgy ezen Miklósnak két fiát Mártont á ki [most is] Vadnán lakik, és Miklóst, á ki mostannában Visnyón molnár legénkedik. Úgy ezen örég Sütthő Miklós és Mihálynak édes attyát, s nagy attyokat is ha ösmerté számlállya elöl? Nem külömbén azt a Vadnán lakos nemes Sütthő Istvánt, Jánost és Andrást ösmerié? Úgy ezeknek édes attyát, és nagy attyát [ha] ösmérte kinek hítták, vallya meg? Ugyan Vadnán lakos nemes Sütthő Gergelyt, Jánost, és Andrást ösmérié? És ezeknek attyokat [és] nagyattyokat kinek hítták, számlállya elöl? Nem külömbén inquiráltató, Vadnán lakos nemes Sütthő Istvánt és ezen Istvánnak attyát, [és] nagyattyát ha ösmérté hite után vallya meg?
  1. Tudgyaé, ha mindenkor ezen Nemes Vármegyében, s-hol laktak? A vagy közülök mellyik hol lakot?
  2. Mind az inquiráltató, s-mostan élő személlyeket, úgy azoknak elejt is tudgyaé ha mindénkor és mindenéktül igaz nemes emberekt tartottak? S-éök is mint akkori időbéli más Nemes Emberek mindenben egyenlő nemessi szabadsággal élték s-fejektűl az parasztok köziben portiót nem fizették?
  3. Mindenkor Sütthő névvel élteké? Vagy más névvel is éltek? És az honnétt ragadott reájok?
  4. Láttaé az vagy olvastaé Armálissokat és mily régen? Az most is meg vagyoné? Á vagy mi modon és holl veszett el tőlök? Az mellyik Király adománnya, és kiknek adatott?
  5. Kitt tud magán kívül jó Tanúnak lenni vallya még?

Primus Testis, Stephanus Valint, Vadna.

  1. Ösmeri az [kérdésben] feltett, s Vadnán lakos személlyeket. Egy, akit jól ösmer, aki Visnyón molnárlegénkedik. És azt tudgya, [hogy] az öreg Sütő Miklós és Mihálynak édesattyát Mihálynak hítták, akit is jól ismeré, és úgy tudja, hogy meghóla és midőn a Fatens bíró vólt, akkor a Nemessek közűl esküsbíró volt az szolgabiróságban. Az ezen Mihálynak Attyát nem ismerte ugyan a fatens, de maga édes attyátúl hallotta, hogy Miklósnak hítták. Ugyan vadnaj lakos nemes Sütő Istvánt, Jánost, és Andrást is jól ismeri a fatens, Attyukot is, Sütő Albertot aki vargamester ember vólt. És midőn kurucz világban Vadna elpusztult, Kazán lakott egy darabig. És a kurucz világ utollyán vólt Berkibe hóla meg. Ezen Albertnek az Attyárúl hallotta az maga édes attyátúl, hogy Bálint lett vólna, és kovács mester ember vólt. Hassonló képpen Sütő Gergelyt, Jánost és Andrástis jól ismervén tudgya, hogy az attyok Sütő Péter. Ezen Péternek pedig hogy Sütő Miklós volt [az attya], azt fátens az maga Attyátúl hallotta. Úgy inquiráltató […] nemes kissebb Sütő Istvánt, s-ennek Attyát Sütő Györgyöt, aki a Fatensnek közeli komája vólt, jól ismerte. S amint hallotta, ezen Györgynek az Attya ugyan fent írott Sütő Miklós vólt, akinek is fillya aza Mihály, Péter és György fiai vóltak.
  1. Tudgya emlékezetétül fogva, hogy mindenkor ezen Nemes Borsod Vármegyében, Vadnán laktak, [és] hogy Sütő Albert egy darabig lakott Kazán. Attyátúl is ugy hallotta a fátens hogy mindenkor Vadnán laktak.
  2. Tudgya hogy mindenkor Sütő névvel éltek, és nem változtattak neveken soha.

 

KILENCEDIK

# Tamás, Mihály, János, Péter

## Olaszliszka, Vadna

dátum: 1766. február 3., Miskolc

  1. Tuggya-é bizonyossan a Tanú, hogy mostan Nemes Zemplény Vármegyében, Olasz Liszka névű városában lakos Sütő János, néhai Sütő Mihálynak édes fia légyen és ismerté-é a Tanú Sütő Mihályt?
  2. Tuggya-é bizonyossan a Tanú, hogy említett Sütő Mihály volt volna édes fia néhai Sütő Thamasnak és esmérte-é a Tanú nevezett Sütő Thamast?
  3. Kivel vagy kikkel volt egy testvér említett Sütő Thamas?
  4. Vallya meg aztat a Tanú, [hogy] ezen Sütő Thamas osztályos attyafi és egy famíliábúl való volt-é azon Sütő nevezetű nemesekkel, a kik ezen Nemes Borsod Vármegyében, Vadna nevű hellységben laknak, és szép jószágokat is bírnak?

Primus Testis Nobilis Joannes Sütő in possessiones Vadna validant.

  1. Tudgya bizonyosan a Tanú, hogy mostan Nemes Zemplén Vármegyében Olasz Liszka városában lakos, mostan requiráltató Sütő János néhai Sütő Mihálynak édes fia, kit is jól ismért, mivel Liszkárúl ezen Sütő Mihály, Vadnán az Fatens házokhoz eleget járt.
  2. Tudgya bizonyossan aztis, hogy említett Sütő Mihály vala édes fia néhai Sütő Tamásnak, és ezen Sütő Tamást is jól ismerte, mivel molnár mester ember vólt, és ezen Tamás is elégszer megfordúlt Vadnán az Attyafiak között.
  3. Tudgya bizonyossan a Fatens, hogy Sütő Tamás Sütő Péterrel vólt egy testvér, és Sütő Péter házánál vólt is a fátens Liszkán.
  4. Vallya és bizonyossan is tudgya aztis a Tanú, hogy ezen Sütő Tamás osztályos attyafi, és egy familiábúl való vólt az vadnaj Sütő Nemes Nemzetséggel, kik ezen Tiszteletes Nemes Borsod Vármegyében megnevezett Vadna nevű helységben mostanság is laknak, és szép jószágokat is bírnak Vadnan.

Secundus Testis Nob. Nicolaus Marton Vadnajensis [………]

  1. Directé jól ismérte, mivel Vadnán a Fatens házánál is volt Sütő Mihály.
  2. Tudgya aztis a Tanú, hogy említett Sütő Mihály vólt néhai Sütő Tamás édes fia, melly Sütő Tamás bizonyos portát bírt Vadnán, amit a Fatens édes attya, Marton Gergely meg akart venni tűle, akinek kedve keresésbűl egy zsák lisztet adott, és Vadnán házoknál egy néhany ízben megfordúlt.
  3. Hallotta édes Attyátúl egy néhanyszor beszélleni, hogy Sütő Tamás Sütő Péterrel volt egy testvér.
  4. Hallotta az édes Attyátúl az deutralis dolgot a Tanú!

Tertis Testis Nob. Martinus Sütő Vadnajensis.

  1. Inquiráltató Sütő Jánost, aki Nemes Zemplén Vármegyében Liszka várossában lakik, nem isméri ugyan a Tanú, de Sütő Mihályt jól ismérte, akinek fiának mongya magát lenni.
  2. Tudgya bizonyossan azt, hogy Sütő Mihály vala fia néhai Sütő Tamásnak, és ezen Tamást a Tanú jól ismérte, aki molnár mester ember vólt.
  3. Tudgya, hogy Sütő Tamás, Sütő Péterrel volt egy testvér, melly Péter Liszkán lakott, Tamás pedig [az] Abonyi Malomban lakott, és ott is hala meg.
  4. Vallya aztis a Tanú, hogy ez nevezett Sütő Tamás osztályos attyafi és egy famíliábúl való volt az Vadnónak Sütő nevű nemzetségével, akik Nemes Borsod Vármegye Vadna nevű helységben bizonyos jószágokat bírtak, és osztályos attyafiak voltak az vadnaj Sütőkkel.

 

TIZEDIK

# Mihály, Miklós, Miklós, Mihály

## Vadna

dátum: nincs

Primus testis Nob. Steph. Marton, in Vadna.

  1. Régi idő lévén deutralis Vadnán lakozott Sütő Bálint Miklós és Jánost a Fátens nem össmérté.
  2. Mihályt ugyan Miklósnak az fiát jól össmérté, és úgy hallotta, hogy Miklósnak fia lett légyen, és Mihálynak két fiait, mostan is élő és Vadnán lakos Sütő Miklóst és ugyan Mihályt jól össméri.

Secundus Testis Steph. Filep, in Vadna.

  1. Egyedül Albertott össmerté á Tanú és hallotta, hogy […………] a fia lett volna. Hogy Miklósnak fia vólt Mihály, [azt] csak hallotta, de hogy Mihálynak mostan élő Vadnán lakó Miklós és Mihály természet szerint való fiaj légyenek emlitett Mihálynak azt jól tudgya.

Tertius Testis Steph. Sáros in Vadna.

  1. Miklóst nem össmervén, [hogy] fia volté Mihály, [azt] nem tudgya, hanem, hogy most Vadnán lakó Miklós és Mihály testvér attyafiának fiai légyenek Mihálynak, [azt] bizonyossan tudgya, de az Nagy Attya Miklós a fátens emlékezete felett már meghalt.

Quartus Testis Mich. Sáros in Vadna.

  1. Egy Mihályt ösmért közülök, kinek fiai most [tárgyalt] Vadnán lakó Miklós és Mihály, de emlékezete a fátensnek fellyébb nem mutat.

 

TIZENEGYEDIK

# Miklós, Mihály, Márton, János, András, Albert, Gergely, Péter, György

## Vadna, Visnyó, Liszka, Puszta, Kaza

dátum: nincs

Secundus Testis.

  1. Esméri a fatens inquiráltató Vadnán lakos nemes Sütő Miklóst, ennek testvér ecsjét Sütő Mihály, úgy azon Miklósnak fiát Mártont, aki Vadnán lakik. Miklóst pedig, aki Visnyón molnárlegénkedik [szintén] esméri. Sütő Miklósnak és Mihálynak attyát is ugyan Miklóst jól esmérte, mint az maga attyát, de már ezen Miklósnak az attya ki lett légyen, [azt] a fatens nem tudja.

[...] hallotta, nem különben Vadnán lakó Sütők fiait, Jánost és Andrást jól ösméri a fátens, mivel ezek mostis élnek és egy testvérek, ezeknek pedig az attyokot, Albertot is jól esmerte, és ezen Albertnak az attyát tuggya, hogy néhai Sütő Bálint volt.

Vadnán lakos Nemes Sütő Gergelyt, Jánost és Andrást is jól esméri a fátens, és tudgya, hogy Sütő Péter fia legyenek, és aztis tudgya, hogy ezen Sütő Péternek az édesattya Sütő Miklós, Mihálynak pedig néhai Sütő Mihály vólt az édesattya, mivel a fatens jól esmérte ezeket.

Nem különben Vadnán lakos nemes Sütő Istvánt jól esméri, és ezen Sütő Istvánnak édesattyát is jól esmérte, nemes Sütő Györgyöt. Györgynek pedig hogy Miklós az édesattya, aztis bizonyossan tudgya.

Mihály, Péter és György egy testvérek lévén, tudgya azt, hogy Nemes Sütő Miklós volt az édesattyok.

  1. Tudgya bizonyossan a fatens azt is, hogy mindég Vadnán laktak, noha egy néhányan [Sisári] Pusztán, Liszkán és Kazán is [laknak].
  2. A fatens ugyan nem látta Nemes Leveleket, hanem egy alkalmassággal hallotta Sütő Mihálytúl, hogy midőn ennek előttek investigálták az nemesseket, az Sütők nemességének vizsgállatakor a nemes Vármegyén azt mondották, hogy ezen Sütőknek nemes édesattya kapta ezen nemes levelet.

Tertius Testus.

  1. Esmeri a fatens mostan requiráltató, Vadnán lakos Ns. Sütő Miklóst, ás ennek testvér eöcsét, Sütő Mihályt, és Miklósnak két fiait. Mártont, aki most Vadnán lakik, és Miklóst pedig, aki Visnyón most molnár legénkedik. Öreg Sütő Mihályt és Mihálynak az Attyát jól esmérte a fatens, néhai öreg Sütő Miklóst, de ezen Miklósnak ki lett légyen az Attya, azt nem tudgya. Nem különben Vadnán lakos Sütő Istvánt, Jánost és Andrást jól esméri a fatens, mivel ezek Sütő Albertnek természet szerint édes gyermekei, mely Sütő Albert varga mester ember vólt, de ennek az attyát kinek hítták nem tudgya. Ugyan Vadnán lakos Sütő Gergelyt, Jánost és Andrást is jól esméri a fátens, és ezeknek édes Attyokat is, Pétert jól esméri, de Péternek az attya ki lett légyen, nem tudgya. Hanem azt hallotta, hogy néhai Nemes Mihály, Péter és György egy testvérek lévén, ki lett légyen az Attyok, nem tudgya. Úgy mostan Vadnán lakos és inquiráltató ifjabb Sütő Istvánt is jól esméri a fatens, és tudgya bizonyossan, hogy Sütő György vólt édes Attyok.
  2. [… …] Pusztán, Liszkán, atyafiainak az édes attya lakott egy kevéssé Kazán.
  3. Jól lehet az fatens armalissokat […] bizonyosan az nem tudgya, hogy mely király adománya, […] azt gondollya, hogy Ferdinánd király adománya.

 

TIZENKETTEDIK

# János, István, Mihály

## Vadna, Nemesbikk, Szederkény, Papi

dátum: nincs

  1. Tugyae a Tanú, hogy Papiban lakó Sütő János, Nemesbikken lakó Sütő István, és Szederkényen lakozó Sütő Mihály egy testvérek légyenek, és mind hárman Szederkényben lakozó néhaj Sütő János fia légyenek?
  2. Ezen Sütő János Úrt, hogy Vadnárul szakadot le, tudja-é a Fatens
  3. Ismeri-é a Tanú azon Vadnaj meg irrt Sütő János Úr osztályos attyafiait, kikkel örökös jószágot is bír?
  4. Ezen Öreg Sütő János Úr édes attyát Sütő Istvánt ismérteé?
  5. Láttae nemes leveleket, olvastae? Vagy olvasni hallottae? Hogy azon armalista Sütő István neve benne volt?
  6. Vallya meg aztis, hogy már nevezett Sütő familia, valamint most nemessi szabadságban él, úgy elei is?

Elei is nemessi szabadsággal éltek Vadnán Sisári Pusztában, és már aztis örökös jószágot bírták, fejektűl nem fizettek, és mikor más nemes emberek fel ültek, űk is Országok, s-Királlyok mellett híven vitézkedének.

 

#: Gáspár, Sámuel, Zsigmond, Ferenc, Mátyás, István, Sámuel

dátum: nincs

Sitő Gaspar Uramnak fija Sitő Samuel.

Sitő Matyas Uramnak fija Sitő Zsigmond es Sitő Ferentz.

Sitő István Uramnak fija Ugyan Sitő Samuel.

Árvául el maradot özvegyek és fijainak.

 

BIRTOKLEVELEK

# István, Imre, Gergely, Lukács, Erzsébet, Bálint, János, Miklós

## Vadna

dátum: 1655. május 18.

Én Sütő István, és én Sütő Imre, és én Sütő Gergely, és én Sütő Lukács és én Sütő Öerzsébet Sanisló Pálné, mi közönségesen edgyek, lévén edgy atyától és edgy Anyától valók, adgjuk tudtára mindeneknek az kiknek illik egy akarattal, [hogy] kényszerittettünk néminemű szükségünkért Borsod megyében Vadna névű faluban Atyánktúl maradva jószágunkat, ugyan vér szerint való Atyánk fiainak el zálogositani. Úgymint Nemes Sütő Bálint Bátyánk Urunknak, és fiainak és véreinek, úgy mint Sütő Jánosnak és Sütő Miklósnak, adjuk ő kegyelmeknek hetvenhét Magyar forintokért. Illyen okon, hogy ha ő kegyelmek az mi reánk nézendő pusztán valami épületet vernek is, az mikor mi atyafiak egy akarattal az meg nevezett hetven hét forintot le tehettyük, ő kegyelmek is per patvar nélkül kezekbűl ki eresszék és az épületet meg becsültessék. Mi atyafiak lévén vallyuk közönségesen, hogy valamig az meg nevezett hetven hét forintot le nem tesszük addig az jószághoz lenni közünk nem lészen. Melynek nagyobb bizonyságára adgyuk pecsétes levelünket, kezünk írásaival meg erősítvén illyen becsületes személlyek előtt.

Datum Vadna 18 die Maj 1655

Tanúk: Lenkey Nagy Márton Gerhely, Páva Péter, Filep Balázs, Sütő István